KEP Adresi – Kayıtlı Elektronik Posta Adresi Sık Sorulan Sorular

KEP Adresi – Kayıtlı Elektronik Posta Adresi Sık Sorulan Sorular
Kayıtlı Elektronik Posta Adresi nedir?
KEP adresi, teknik anlamda güvenilirliği sağlanmış resmi olarak geçerliliği olan ve kanıt olarak sunulabilecek delillere sahip elektronik postaya verilen addır. KEP adresi ile yapılan işlemlerde delil olarak birçok belge üretilir. Hizmet sağlayıcıya ait sunucularda saklanan bu delillere dilediğiniz zaman erişebilirsiniz.
KEP hesabının diğer elektronik posta adreslerinden farkı nedir?
Kayıtlı elektronik posta adresi resmi geçerliliği olduğu ve kanıt üretebildiği için daha güvenlidir. Normal elektronik posta adreslerinde gönderilen iletinin alıcı tarafından alınıp alınmadığı bilinemez. Ayrıca anlaşmazlık ve ticari davalarda normal elektronik posta adreslerinden yapılan işlemler kanıt olarak sunulamaz. Ayrıca KEP hesabında oluşturulan elektronik postanın bütünlüğü korunur. Değiştirilmesi söz konusu değildir.
KEP hesabının diğer avantajları nelerdir?
- Günün her saati işlem yapabildiğiniz için zamandan tasarruf sağlar. Resmi işlemlerinizde mesai saatlerini beklemenize gerek olmaz.
- Tüm işlemler dijital ortamda gerçekleştiği için kağıt masrafından tasarruf sağlar. Belgelerin saklanması için arşiv oluşturmanıza gerek olmaz. Kağıt israfını önleyerek çevrenin korunmasına da katkı sağlar.
- Resmi işlemlerde sıra bekleme gibi durumları ortadan kaldırarak işlemleri daha hızlı gerçekleştirilmesini sağlar. Bu da gereksiz yığılmaları ve zaman kaybını önler.
- Kesinlik taşıdığı için ticari işlemlerde güven sağlar. Bu da ticari faaliyetlerin verimliliğini artırır.
KEP adresini nereden alabilirim?
Kayıtlı Elektronik Posta Hizmet Sağlayıcıları tarafından satışı gerçekleşen KEP adresine sitemiz üzerinden online olarak başvurabilirsiniz.
KEP hesabında elektronik imza kullanmak zorunlu mudur?
KEP adresi için iki başvuru türünden birini seçmeniz gerekir. İlki sadece alıcı başvurusudur. Bu başvuru türünde sadece elektronik posta alabilirsiniz ancak gönderemezsiniz. Diğer başvuru türü ise hem alıcı hem gönderici olan başvurudur. Gönderici olarak elektronik posta oluşturduğunuzda elektronik olarak imza atmanız gerekeceği için elektronik imza zorunludur. Sitemiz üzerinden elektronik imza başvurusunda bulunabilirsiniz.
KEP hesabımın şifresini unuttum, ne yapmalıyım?
KEP hesabınızın şifresini unutmanız durumunda destek ekibimizle iletişime geçerek yeni şifre talebinde bulunabilirsiniz.
KEP hesabımın şifresini bilen kişiler erişim sağlayabilir mi?
Hayır. KEP hesabınıza girişte ikincil güvenlik yöntemi olarak SMS doğrulama yer almaktadır. Telefonunuza SMS ile gönderilen kodu girmeden hesabınıza erişim sağlanamaz.
Birden fazla KEP adresi alınabilir mi?
Gerçek ve tüzel kişilerin KEP adresi alımlarında herhangi bir sınırlandırma bulunmamaktadır.
KEP hesabının kullanımı zorunlu mudur?
KEP hesabının zorunlu olarak kullanılması Elektronik Tebligat Yönetmeliği’nde detaylı bir şekilde anlatılmıştır. Tüzel kişiliklerden limited, anonim ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin KEP hesabı kullanımı zorunludur. Yönetmelikte bu şirketlere yapılacak tebliğlerin elektronik ortamda yapılmasını zorunlu kılmıştır.
KEP hesabı için hangi belgeler gereklidir?
KEP hesabı için bireysel başvurularda kimlik belgeniz ve eksiksiz doldurulmuş ön başvuru formu gereklidir. Tüzel kişi başvurularında ise bunlara ek olarak, noter onaylı detaylandırılmış imza sirküleri ve tüzel kişi yetkilendirme belgesi gereklidir.
KEP hesabı devredilebilir mi?
KEP hesabının devredilmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Eğer KEP hesabına artık ihtiyacınız yoksa kapattırabilirsiniz.
Kullandığım elektronik posta adresimi (Gmail, Hotmail gibi) KEP hesabımda kullanabilir miyim?
Kullanamazsınız. Kayıtlı elektronik posta sistemi kapalı bir sistemdir ve kendi sistemine ait elektronik posta uzantısına sahiptir. Elektronik postaya erişim için sisteme ait arayüzü kullanırsınız.
KEP hesabı ile kişilere elektronik posta gönderebilir miyim?
Hayır. KEP hesabınızdan sadece KEP sisteminde yer alan adreslere elektronik posta gönderebilirsiniz. Diğer uzantıdaki adreslere elektronik posta gönderemez ve alamazsınız.
Ana işlem yetkilisi ve alt işlem yetkilisi nedir?
Tüzel kişiler için oluşturulan KEP adresinde ana yetkili ve alt yetkili oluşturulması zorunludur. Ana yetkili genellikle şirketin ortağı veya sahibidir. Alt işlem yetkilisi ise şirket yönetimi tarafından yetkilendirilmiş kullanıcıyı ifade eder. Birden fazla alt işlem yetkilisi tanımlanabilir. Bunlara ait yetkiler ön başvuru formunda düzenlenebilir.
Alt işlem yetkilisinin yetkilerini değiştirebilir miyim?
Tüzel kişiler için kayıtlı elektronik posta hesabında tanımlanmış ana işlem yetkilisi iseniz ana ekranda yer alan ayarlar menüsünden alt işlem yetkilisine ait yetkileri düzenleyebilirsiniz.
KEP hesabı almanın maliyeti nedir?
Bununla ilgili net bir fiyat bilgisi verilememektedir. Alacağınız kayıtlı elektronik posta adresinin farklı kota seçenekleri mevcuttur. Detaylı bilgilendirme için destek hattımızla iletişime geçebilirsiniz.