SSL Sertifikası Nedir ? Nerelerde Kullanılır? Nasıl Alınır?

ssl sertifikası

SSL Sertifikası Nedir?

Web sitelerinde kullanılan veri trafiğini şifreleyerek sunucu ve istemci arasındaki veri iletiminin güvenliğini sağlayan sertifikalara verilen addır. Güvenli giriş katmanı kelimesinin İngilizcesi olan “Secure Socket Layer” kelimesinin baş harfleriyle ifade edilir. Web sitelerinde SSL kullanmak hem site güvenliğini sağlamak hem de ziyaretçi memnuniyeti sağlamak açısından önemlidir.

Online ticaretin büyük önem kazandığı yüzyılımızda alışverişlerin güvenli yapılabilmesi için SSL kullanılması şarttır. Özellikle kullanıcı verileri ve banka bilgilerinin paylaşıldığı internet sitelerinin güvende olması gerekmektedir.

SSL ile korunan web sitelerinin ziyaretçiler tarafından tercih edilme olasılığı gayet yüksektir. Bilgi paylaşımının sıkça yapıldığı platformlarda kullanıcılar güvenlik kaygısını daha sık hissetmektedir.

SSL sertifika fiyatlandırmaları sertifikanın türüne göre değişmektedir. Bunun dışında teminat bedelleri de sertifikanın türüne göre değişiklik gösterir.

SSL Sertifikası Türleri Nelerdir?

Kullanım amacına göre farklı SSL sertifikaları bulunur. Kısaca açıklamak gerekirse;

Standart  SSL Sertifikası – DV (Domain Validation) SSL: Alan adı doğrulamasının yapıldığı SSL türüdür. Organizasyon ya da kuruluş doğrulaması içermez. En sık kullanılan SSL türüdür.

Kurum Doğrulamalı SSL Sertifikası – OV (Organization Validated) SSL: Hem alan adı hem de organizasyon ya da kuruluş doğrulamasının yapıldığı SSL türüdür. Yüksek güvenlik içermesi nedeniyle kurum ve kuruluşlar tarafından tercih edilir.

Genişletilmiş Doğrulamalı SSL Sertifikası – EV (Extended Validated): Alan adı ve kurum kimliğinin doğrulandığı, en yüksek seviyede güvenliğin kullanıldığı SSL türüdür. E-ticaret siteleri, kurumsal şirketler, kamu kurumları, bankalar ve yüksek güvenliğe ihtiyaç duyan finans kuruluşları tarafından tercih edilir.

Çoklu Alan Adı SSL Sertifikası – SAN (Subject Alternative Name) : Sahip olunan birden fazla web sitesinde kullanılmak üzere edinilen tek sertifikaya verilen addır. SAN sertifikaları birden fazla alan adında kullanılabilir.

Wildcard SSL: Alan adıyla birlikte tüm alt alan adlarını da doğrulama amacıyla kullanılan SSL türüdür. Alt alan adı doğrulamasında herhangi bir sınırlandırma bulunmaz.

Kod İmzalama Sertifikası: Yazılımların tüketiciye ulaştırılmadan önce kod sahipliğini ve güvenliğini doğrulamaya yarayan SSL türüdür. Güvenilir bir kod imzalama sertifikası içeren yazılımlar yükleme esnasında güvenlik uyarısı vermezler.

Neden SSL Sertifikası Kullanılmalıdır?

Web siteleri hangi amaçla kurulursa kurulsun içeriğe ulaşmak isteyen kullanıcıların güvenlik ihtiyacı göz ardı edilmemelidir. Bu noktada güvenli bir deneyim sunma amacıyla SSL kullanılması gerekmektedir. Kullanıcı deneyimleri üzerine yapılan araştırmalarda internet kullanıcılarının güvenli internet sitelerinde daha fazla vakit geçirdikleri görülmüştür. SSL ile güvenliği sağlanmış bir web sitesi her zaman tercih sebebi olacaktır.

  • Veri güvenliğini sağlamanın en kolay yoludur.
  • EV SSL türü sertifika edinerek markanıza ait doğrulama sağlayarak yeşil araç çubuğu edinebilirsiniz.
  • OV ve EV SSL türü sertifika sahibi olarak marka değerinizi ve prestijini artırabilirsiniz.
  • E-ticaret siteniz varsa kullanıcı ve POS bilgilerinin güvenliği için SSL kullanılması gerekmektedir.

SSL Sertifikası Nasıl Alınır?

Sertifika başvurularını sitemiz üzerinden veya yetkili hosting firmalarından yapabilirsiniz. Standart SSL sertifikası için herhangi bir belge gerekmemektedir. Başvuru yaptığınızda aynı gün içerisinde sertifikanızın kurulumu yapılacaktır.

EV SSL ve OV SSL türleri için kurum doğrulaması gerektiği için ticaret sicil belgesi ve seçtiğiniz SSL türüne göre yetki belgesi gibi farklı belgeler talep edilecektir.

Sık Sorulan Sorular

Teknik olarak SSL kullanmak için neler gereklidir?

Hosting sağlayıcınıza ait sunucularda SSL desteği bulunması gerekir. Bunun dışında web siteniz için özel IP adresi tanımlanmalıdır.

SSL Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)’nda etkili midir?

Evet. Arama motorlarının algoritmaları güvenli siteleri üst sıralara çıkarma eğilimindedir. Bu da SEO açısından olumlu bir durumdur. Ayrıca güven duyulan bir siteye sahip olmak ziyaret sayınızı da artıracağı için siteniz arama sonuçlarında üst sıralara çıkacaktır.

SSL kurulumu için ne yapmam gerekir?

SSL Sertifikası kurulumu için gerekli işlemler tarafımızca yapılmaktadır. Sertifikaya başvuran kişi tarafından firmamıza CSR belgesi sağlanmalıdır(bu belgeyi hosting sağlayıcınızla görüşerek tedarik edebilirsiniz). Konuyla ilgili detaylı bilgiyi destek ekibimize ulaşarak alabilirsiniz.

SSL sertifikaları tüm bankalar ile uyumlu mudur?

Akbank ve İş Bankası site mührü şartı taşıdığı için bu bankalarla çalışıyorsanız sertifikanızın onaylı mühür taşıdığından emin olmalısınız. Sipariş esnasında bu detayı belirterek olası bir yanlışlığın önüne geçebilirsiniz.

Yeşil adres çubuğunu nasıl edinebilirim? 

Bu özellik sadece EV SSL (Extended Validation) sertifikalarında geçerlidir.

Teminat Bedeli Nedir?

SSL kullanan sitenizde veri ihlali, bilgi hırsızlığı gibi bir durum oluştuğunda SSL sağlayıcı tarafından ödenecek bedeli ifade eder. Teminat bedelleri SSL markalarına ve sertifikanın türüne göre değişiklik göstermektedir. Taahhütnamede sertifikanızın teminat bedeliyle ilgili bilgiye yer verilmektedir.

Sertifika süresi ne kadardır?

Tüm sertifikalar 1 yıl için oluşturulur. Otomatik yenilenmez. Süre bitimine yaklaşıldığında destek ekibimize başvurarak yenileme talebinde bulunabilirsiniz. Yenileme işlemleri satın alma işlemi ile aynıdır. Aynı süreç tekrar gerçekleşecektir.

Multi-domain sertifikası nedir?

Birden fazla site sahibiyseniz tek bir sertifika satın alarak tüm sitelerinizde kullanabilirsiniz. Multi-domain SSL ile 50’ye kadar web sitesini doğrulayarak kullanabilirsiniz.

Multi-domain SSL ile Wildcard SSL arasındaki fark nedir?

Multi-domain SSL 50’ye kadar web sitesinde kullanabileceğiniz SSL türüdür. Ancak alt alan adlarını kapsamaz. Wildcard SSL’de ise tek alan adına ait sınırsız sayıda alt alan adını doğrulayabilirsiniz.

SSL sertifikaları tarayıcı uyumlu mudur?

Sunduğumuz tüm SSL sertifikaları %99.1 tarayıcı uyumludur. Ayrıca tüm mobil cihazlarda çalışan mobil uyumluluğa sahiptir.

EV SSL türü sertifika onay işlemi neden uzun sürmektedir?

EV SSL türü sertifikalarda gerekli olan belgeler uluslararası denetim firmalar tarafından onaya tabi tutulmaktadır. Bu belgelerde hem whois kaydının onayı, hem de kurum yöneticisinin onaylanma süreçleri uzun sürebilmektedir. Bu nedenle diğer sertifikalara göre onay işlemi daha uzun sürmektedir.

Yorum Yok

Sorry, the comment form is closed at this time.